Product Code: 0298SERUAN01 Availability: 39
Sedum rupestre 'Angelina'
3.50€

Available Options


Οικογένεια: Crassulaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ποικιλία ενός πολυετούς είδους παχυφύτου που προέρχεται από την εύκρατη Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και τη Τουρκία, όπου φύεται σε ξηρές, πετρώδεις και βραχώδεις τοποθεσίες από την παράκτια έως την αλπική ζώνη. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασίa Angelina stonecrop, καθώς και με τα συνώνυμα Sedum reflexum 'Angelina' και Petrosedum rupestre 'Angelina'. Αποκτά πολύ συμπαγή, πολύ πυκνή, έρπουσα ανάπτυξη που σχηματίζει τάπητες ύψους 10 έως 15 cm και πλάτους 45 έως 60 cm. Αποτελείται από αναρίθμητους ημιέρποντες, έντονα διακλαδιζόμενους και σχετικά βραχεί βλαστούς, οι οποίοι ριζώνουν κατά την επαφή τους με το έδαφος και φέρουν κατ' εναλλαγή και σε πολύ μεγάλη πυκνότητα αναρίθμητα μικρά σαρκώδη ακιδόσχημα φύλλα με μήκος 1 έως 2 cm τα οποία έχουν πολύ φωτεινό χρυσοπράσινο χρώμα και αποκτούν πορτοκαλί-μπρούτζινες αποχρώσεις σε ψυχρούς χειμώνες. Οι πολύ όμορφες κυμοειδείς ταξιανθίες εμφανίζονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς επάκρια όρθιων βλαστών ύψους 10 έως 25 cm από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, αποτελούμενες από αναρίθμητα, πολύ μικρά αστεροειδή άνθη κίτρινου χρώματος.


Καλλιέργεια


Πρόκειται για ένα φυτό με μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, εξαιρετικά ευπροσάρμοστο, ανθεκτικό και ιδιαίτερα εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά τις προσήλιες, φωτεινές θέσεις, αντέχοντας ωστόσο και σε συνθήκες ελαφράς σκίασης, όπου ωστόσο παρατηρείται φτωχότερη ανθοφορία και λιγότερο φωτεινό χρώμα φυλλώματος. Προσαρμόζεται στα περισσότερα εδάφη, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετική στράγγιση και επιτρέπουν τον πλήρη αερισμό του επιφανειακού ριζώματος. Ωστόσο, ιδιαίτερα καλή και γρήγορη προσαρμογή παρατηρείται στα ελαφριά, ξηρά, φτωχά αμμώδη ή πετρώδη εδάφη, σε θέσεις που επιτρέπουν τον καλό αερισμό της βάσης του φυτού. Επιπλέον, είναι ένα εξαιρετικά ψυχροανθεκτικό είδος, αντέχοντας σε περιστασιακούς παγετούς με θερμοκρασίες που φτάνουν έως - 40 °C, χάνοντας ωστόσο το φύλλωμά του, ενώ σε περιοχές με ήπιους χειμώνες είναι ενίοτε ημιαειθαλές. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ δεν αντέχει υπερβολικά υγρές συνθήκες, ιδιαίτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, στις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσβληθεί από σήψεις και ασθένειες μυκητολογικής αιτίας. Το σχήμα και η εξάπλωσή του μπορεί να ελεγχθεί εύκολα με την αφαίρεση των στελεχών που απαιτείται. Ο πολλαπλασιασμός πραγματοποιείται πολύ εύκολα με μοσχεύματα στελέχους. 


Χρήσεις


Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ευέλικτο είδος Sedum, το διακρίνεται για τη πολύ συμπαγή και πλούσια ανάπτυξη, καθώς και την λεπτή υφή του εξαιρετικά πυκνού, γλαυκοπράσινου φυλλώματος, το οποίο θυμίζει νεαρά βλάστηση κωνοφόρου. Η συγκεκριμένη ποικιλία ξεχωρίζει από τη τυπική μορφή του γένους για το εξαιρετικά φωτεινό χρυσό-κιτρινοπράσινο χρώμα του φυλλώματος. Προτείνεται ιδίως για μεικτές ξηροφυτικές μπορντούρες και παρτέρια, για βραχόκηπους, χαλικόκηπους αλλά και ως γλαστρόφυτο σε φωτεινά μπαλκόνια, αυλές και βεράντες, ενώ αποτελεί ένα εξαιρετικό φυτό για φύτευσή του σε ομάδες ως ασυνήθιστο ξηροφυτικό εδαφοκαλυπτικό σε μικρού μεγέθους εκτάσεις. Ιδιαίτερα πολύτιμο για τη χρήση του μαζί με άλλα είδη και ποικιλίες του γένους Sedum σε εκτατικού τύπου φυτοδώματα και πράσινες στέγες χάρη στην πολύ συμπαγή ανάπτυξή του και την εξαιρετική προσαρμοστικότητά του στις σχετικά αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σε αυτές. Κατά την ανθοφορία του είναι πολύ ελκυστικό σε έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες.

Characteristics
Height 15cm
WIdth 60cm
Blossom Ιούλιο - Αύγουστο
Colour Κίτρινο - Πορτοκαλί
Cultivation zone 7-8-9-10
Light Ήλιος - Ημισκιά
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum temperature -10°C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Write a review

Note: HTML is not translated!