Product Code: 0294SEPA0001 Availability: 48
Sedum pachyphyllum
3.50€

Available Options


Οικογένεια: Crassulaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα πολυετές είδος παχυφύτου που προέρχεται από το κεντρικό-δυτικό Μεξικό, όπου φύεται σε ξηρές, πετρώδεις και βραχώδεις τοποθεσίες από την παράκτια έως την αλπική ζώνη. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία lesser many-fingers, blue jelly beans, silver jelly beans και jelly bean plant. Αποκτά συμπαγή, πυκνή, ημιέρπουσα ανάπτυξη, σχηματίζοντας χαλαρούς τάπητες ύψους 20 έως 30 cm και πλάτους 20 έως 30 cm. Αποτελείται από αναρίθμητους ημιέρποντες, χαλαρά διακλαδιζόμενους βλαστούς, ξυλώδεις στις βάσεις τους, οι οποίοι ριζώνουν κατά την επαφή τους με το έδαφος και φέρουν κατ' εναλλαγή αναρίθμητα μικρά, έντονα σαρκώδη ροπαλοειδή-κυλινδρικά φύλλα με μήκος 3 έως 4 cm, τα οποία έχουν φωτεινό γλαυκοπράσινο χρώμα και αποκτούν κοκκινωπές αποχρώσεις σε συνθήκες καταπόνησης. Οι πολύ όμορφες κυμοειδείς ταξιανθίες εμφανίζονται πλάγια των βλαστών από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, αποτελούμενες από πολυάριθμα πολύ μικρά αστεροειδή άνθη χρυσοκίτρινου χρώματος.


Καλλιέργεια


Πρόκειται για ένα φυτό με μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, εξαιρετικά ευπροσάρμοστο, ανθεκτικό και ιδιαίτερα εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά τις προσήλιες, φωτεινές θέσεις, αντέχοντας ωστόσο και σε συνθήκες ελαφράς σκίασης, όπου ωστόσο παρατηρείται φτωχότερη ανθοφορία. Προσαρμόζεται στα περισσότερα εδάφη, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετική στράγγιση και επιτρέπουν τον πλήρη αερισμό του επιφανειακού ριζώματος. Ωστόσο, ιδιαίτερα καλή και γρήγορη προσαρμογή παρατηρείται στα ελαφριά, ξηρά, φτωχά αμμώδη ή πετρώδη εδάφη, σε θέσεις που επιτρέπουν τον καλό αερισμό της βάσης του φυτού. Επιπλέον, είναι ένα σχετικά ευαίσθητο στο ψύχος είδος, αντέχοντας σε περιστασιακούς παγετούς με θερμοκρασίες που φτάνουν έως - 7 °C, χάνοντας ωστόσο μέρος του φύλλωμάτος του, ενώ σε περιοχές με ήπιους χειμώνες είναι ημιαειθαλές έως αειθαλές. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ δεν αντέχει υπερβολικά υγρές συνθήκες, ιδιαίτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, στις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσβληθεί από σήψεις και ασθένειες μυκητολογικής αιτίας. Το σχήμα και η εξάπλωσή του μπορεί να ελεγχθεί εύκολα με την αφαίρεση των στελεχών που απαιτείται. Ο πολλαπλασιασμός πραγματοποιείται πολύ εύκολα με μοσχεύματα στελέχους και σπόρους. 


Χρήσεις


To ιδιαίτερα διακοσμητικό είδος παχυφύτου αυτό ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα είδη του γένους για την στιβαρή ανάπτυξή και τα σχετικά μεγάλα ροπαλοειδή φύλλα του, το φωτεινό γλαυκοπράσινο των οποίων τα αναδεικνύει εξαιρετικά, καθώς και τη πρώιμη περίοδο ανθοφορίας του. Προτείνεται ιδίως για μεικτές ξηροφυτικές μπορντούρες και παρτέρια, για βραχόκηπους, χαλικόκηπους αλλά και ως γλαστρόφυτο σε φωτεινά μπαλκόνια, αυλές και βεράντες, ενώ αποτελεί ένα εξαιρετικό φυτό για φύτευσή του σε ομάδες ως ασυνήθιστο ξηροφυτικό εδαφοκαλυπτικό σε μικρού μεγέθους εκτάσεις. Ιδιαίτερα πολύτιμο για τη χρήση του μαζί με άλλα είδη και ποικιλίες του γένους Sedum σε εκτατικού τύπου φυτοδώματα και πράσινες στέγες χάρη στην πολύ συμπαγή ανάπτυξή του και την εξαιρετική προσαρμοστικότητά του στις σχετικά αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σε αυτές. Κατά την ανθοφορία του είναι πολύ ελκυστικό σε έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες.

Characteristics
Height 30cm
WIdth 30cm
Blossom Απρίλιο - Μάϊο
Colour Πράσινο - Γκρι - Κόκκινο
Cultivation zone 7-8-9-10
Light Ήλιος
Water Μέτριο
Minimum temperature -18°C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Write a review

Note: HTML is not translated!